Stari Merkator prepušten zaboravu, nemaru i javašluku a takodje i uličnim dilerima

This slideshow requires JavaScript.

Ne, ovo nije prizor iz Bangladeša. Reč je o Starom Merkatoru, nekadašnjem “trgovačko-zanatskom centru” koji uvek pred Novu godinu izgleda ovako. Tužna slika Starog Merkatora danas: tezge sklepane od dasaka, zatićene najlonom, koje zauzimaju najveći deo trotoara i travnatih površina ispred tržnog centra… Pešaci mogu da biraju – ili kroz blato, ili ispred ovih odvratnih tezgi. Dok se pešački saobraćaj odvija na tako opisan način, i dok je izgled ovog dela grada totalno unakažen ovim sklepanim nakazama – tržni centar je bukvalno poluprazan! I ne samo tržni centar: tezge na ovoj novobeogradskoj pijaci su zauzete maksimalno do 20% tokom cele godine!
Pa zašto se onda uopšte dopušta ovim ljudima dopušta da uzurpiraju javne površine? Zašto se ne upute na zakup napuštenih lokala, ili na zakup tezgi na pijaci? Zašto? Na šta ovo bre liči? Ko to doputa? I dokle ovako?!?!?!
Ovaj lepi tekst napisao je naš saradnik gosn Mile kome je ovo naravno konspirativni nadimak i koji je zaista lepo prikazao ovaj nekada reprezentativni objekat jedne danas strane kompanije a nekad iz brastske države. Sve u svemu vidi se gde ide naš urbanizam i arhitektura (tim redosledom) – idu ka svom nestajanju. To zvuči poetski ali nije tako. Odričemo se ovkavih objekata valjda dok ne propadnu a onda ćemo te palceve da prepustimo Djilasu i komp. da nam oni opet nešto “poklone” za novu godinu. Ove godine je to most a sledeće ko zna šta?
U svakom slučaju zahvalimo gosn Miletu na ovom finom prikazu tog rugla na NBg-eu i tkao vam želimo

SREĆNU 2012 godinu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s