Studentski radovi o zemunicama, takozvanoj “zelenoj gradnji”

Uobičajeno je da naši studenti zbunjuju sve i svakoga pa i austrijske profesore. Ne znaju oni da sudenti zbunjuju i naše ljude i naše profesore i sve ostale ponekad jako čudnim i pre svega anahronim rešenjima. Austrijski profesori se nisu zbunili “modernim” rešenjem naših budućih prebivališta nego verovatno samom idejom da se čovek vrati životu pod zemljom. Glupost kao ova nema granica ali ako joj dodate frazu “zelena gradnja” bez navodnika onda imate ozbilno rešenje.

MALO SUTRA. Ovakva rešenja za nš život kao povratak podzemlju su van svake pameti i predstavljaju uvek samo usamljena rešenja kojima pribegavju čudaci širom sveta u sredinama gde za to ima mesta. Mislim da u samoj Srbiji ima dvoje takvih domaćina koji živ eu ovakvim kućama i neka na tome ostane.

ZEMUNICE ne mogu biti kuće koje daju bolje uslove za život ni u kom slučaju. TO su rešenja koja nas vraćaju u neverovatnu daleku prošlost neandertalaca. Pa sam vinčanski čovek je živeo u boljim uslovim, to nam je dovoljan dokaz. VINČA treba da nam bude putokaz! Čak i raspored prostorija i namena u Vinčanskoj tipskoj kući su neverovatno slični našem današnjem. To je naše podneblje naše nasledje i naša prošlost. Zašto bi usvjaali zaostaliju prošlost? Iz modnih razloga?

NE VERUJEM DA ĆE IKO NORMALAN DA PRUHVATI OVAKO “MODERNA” REŠENJA ZA SVOJ BUDUĆI DOM. TO SE KOSI SA OSNOVNOM TEŽNJOM DA NAM SUNCE I SVETLOST PRUŽAJU NEKU OSNOVU ZA ŽIVOT. PA I SAME BILJEKE IMAJU MANJI DEO U ZEMLJI A ONAJ LEPŠI, DEO JE VEĆI I NAPOLJU JE IZLOŽEN SUNCU I POGLEDIMA. PRIRODA JE TO LEPO UDESILA I NAMESTILA I TREBA SLEDITI TAJ OSNOVNI PRINCIP, TO JE SVE.

Ne kažem da nije bilo ljudi koji su živeli po podrumima iz bede i nemanštine i posle nam tvrdili kako je u podrumskim prostorijama bolje za život nego na grnjim spratovima. TO JEDNOSTAVNO NIJE TAČNO!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s