Zgradi GENERALŠTABA potrebna nova rešenja

Arhitekta SRDJAN JOVANOVIĆ VAJS predlaže sasvim radikalno rešenje. Neka se ruševina uruši i obraste biljkama a zatim da arhitektura preraste u pejzažnu arhitekturu. OVO ŠTO JE REKAO JEDAN ARHITEKTA ZA REMEK DELO ARHITEKTURE BEOGRADA GRANIČI SE SA GOVOROM MRŽNJE. Čovek koji je sebi nadenuo nadimak Vajs sigurno nema nimalo naklonosti za srpsko nasledje. Jedno ovakvo nakaradno mišljenje našlo je msta u prestižnom dnevnu listu “BLIC” od pre neki dan i kao takvo zaslužuje najgoru moguću kritiku. Nije to čudno z alist “BLIC”, taj list je odavno an strnai onih koji su protiv Srba i Srbije pa što ne bi i držao stranu nekom ko ima nadimak WEISS?

Njegov prethodik, mnogo čuveniji i priznatiji arhitekta BOGDAN BOGDANOVIĆ proslavio se izjavama da treba bombardovati Srbiju. Naslednik WEISS ima i “konačno rešenje” a to je pretvaranje poznatih ruševina u pejzažnu arhitketuru. ZASTA PRAVI KULTURNI GENOCID, nešto što je prosto neverovatno za nekoga ko sebe naziva arhitektom.

ARHITEKTA je po mom shvatanju čovek koji gradi a ne onaj koji razgradjuje. No Bogdanović i WEISS su u onoj grupi razgradjivača, očigledno. Ta osobina ljudi da predlažu rušenje arhitketure je meni prosto neverovatna i morbidna. Takve izjave treba da podstaknu Udruženje arhitekta da mu oduzmu licencu jer je on svojom izjavom uvredio struku. Zašto? Pa valjda je struka gradjenje a ne razgradjivanje? Izgleda da novootkriveni arhitekta WEISS toga nije svestan. Neverovatna je činjenica da je u dva beogradska lista istovremeno osvanulo dva članka o ovom arhitketi. Jedan je u POLITICI a drugi ovaj u BLICU. Odlučio sam se za ovaj u BLICU jer je ovo pravi govor mržnje dok je onaj u POLITICI nešto sasvim drugo.

GOSPODINE WEISS OKANITE SE IDEJNIH REŠENJA PRETVARANJA RUŠEVINA (KOJE SU LEPŠE I TAKVE OD VAŠIH PROJEKATA) U PEJZAŽNU ARHITKETURU. TIME PRETVARATE STRUKU U RUŠILAČKU SILU, U JEDAN BEZVREDNI POSAO KOJI MOŽE SVAKO DA RADI, I ZA TAKAV POSAO MU NE TREBA FAKULTET ARHITKETURE. VI KAO DIPLOMIRANI INŽENJER ARHITKETURE (JESTE LI TO ZAISTA?) TREBA DA IMATE RAZUMEVANJE ZA GRANDIZNU RUŠEVINU NEKADA ZVANU GENERALŠTAB VAŠEG SLAVNOG PRETHODIKA.

* (fusnota, to je sad u modi) Primetio sam da na svaku godišnjicu sramnog napada europske unije na jadnu malu Srbiju 1999. godine, list BLIC nas obasipa”brigom” za najpoznatiju ruševinu stare JUGOSLAVIJE, remek delo arhitekture moderne Beograda i Juge, zgradu Generalštaba. Svake godine u isto vreme osvane članak koji nam sugeriše da ta zgrada mora biti uklonjena. Ja ih delimično razumem. U ulici Kneza Miloša (čudo nijesu zamenili to ime?!) se nalazi i nemačka ambasada pa pošto je list blic (od danas malim slovom) u vlasništvu prljavog nemačkog kapitala naraslog na otimačini od Jevreja (i ubijanju istih) tokom Drugog Svetskog rata jasno je zašto list blic to radi svake godine na isti taj tužni dan, 24. mart, dan kada je nemačka, europska i američka soldateska napala, bez ikakvog povoda,  ovu državu. Od tada list blic kontinuirano želi da zatre trag toj čak, još uvek lepoj gradjevini. SRAM VAS BILO! Ove godine ste našli satrapa u obliku jednog arhitekte i naterali ga da nam da jednodo zla boga najjeftinije “rešenje” o kome smo sve rekli ranije. No drago mije što i sledećih sto godina nemački nacisti biti po igricama i filmovima kao veoma gadna stoka koju treba bez milosti pokokati. Takodje volim što eto u filmovima i igricama još uvek možemo masovno rušiti nemačke gradove jer to zaslužuju kao nacistička nacija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s