Naruživanje Petnice, srpskom omladinskog naučnog sela, gradskom rugobom

SAMO UMOBOLNI ČOVEK BI DOZVOLIO GRADNJU OVAKVE RUGOBE OD STAKLA U LEPOM RURALNOM KRAJU KAKAV JE PETNICA. ONI KOJI TAMO NIKAD NISU BILI NE ZNAJU KAKO JE TO LEPO MESTO I PUNO MISTIKE PROŠLIH VEKOVA. Na poljanama pored petničke pećine možete naći brdo rimskih novčića samo kroz šetnju. A o delovima orudja i alatki da ne pričamo.

E sad se našao neki investitor, verovatna država, koja će ovakav nakaradni projekat da proturi u tako lepom kraju. Svesrdno dižem glas i uručujem protest nakazama koje imaju nameru da “ovo”, šta god to bilo, podignu u tako lepom okruženju i zagade ga za sto godina. Jedan od zagadjivača naše lepe Petnice je i europska unija, smrad koji inače teži da zatre sve lepo po Srbiji.

OVA RUŽNA ZGRADA NIKAKO NIJE NA ČAST ARHITEKTAMA KOJI SU JE PROJEKTOVALI. DELUJE ROGOBATNI I KAO DA JE PRESELJENA NEGDE IZ GRADA NA SELO. SRAMOTA JE DA ARHITEKTE NEMAJU ODGOVOR O TAKOZVANOJ RELACIJI

ZGRADA – OKRUŽENJE

KAD JE U PITANJU RURALNI KRAJ. DONEKLE MI JE I I JASNO, MRZI IH DA CRTAJU NOVU ZGRADU PA SU PREUZELI NEKU STARU, NEKU JADNU RUGOBU IZ CENTRA BEOGRADA SA STAKLENICIMA I PREMESTILI JE U ONAKO LEP KRAJ. STVARNO SRAMOTA. TO SAMO GOVORI O ŠTETNOSTI CRTANJA U AUTOKEDU JER ONDA SE ČOVEK OLENJI I NE PADA MU NA PAMET DA CRTA PONOVO I PONOVO SVAKI PUT NEKU NOVU ZGRADU. ČAK JE I SKICIRANJE UNIŠTENO. KOJI BI KRETEN SKICIRAO U AUTOKEDU?

Advertisements

2 thoughts on “Naruživanje Petnice, srpskom omladinskog naučnog sela, gradskom rugobom

  1. Uz svo dužno poštovanje, moram da se gorko nasmejem. To mi deluje po onoj narodnoj – spolja gladac (zgrada) a unutra jadac. Ne treba to da Vas čudi i Institut Vinča izgleda kao Los Alamos iz četrdesetih godina prošlog veka, ne samo po spoljašnjem izgledu već i po opremi, malo se čime imaju podičiti.
    Saglasna sam da je zgrada neprimerena u arhitektonskom smislu i da je trebalo projektovati kućice koje bi imale svoju namenu, a opet zadržale duh okoline. Slično je napravljeno i u Pionirskom gradu u Košutnjaku (Beograd), gde su podigli monumentalno zdanje u betonu (koje je sada poluprazna privatna gimnazija i medicinska škola) usred malih paviljona koji podsećaju na priču o Ivici i Marici ili Crvenkapicu…Teško je odrasti a zadržati dete u sebi….
    Očito da je arhitekta bio bez mašte….

  2. Da da Pionirski grad sa onim modernim delom je najbolji primer da se može naći neki dobar odnos izmedju “modernog” i prirode. Zaista dobar primer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s