Pioniri maleni mi smo prava fašistička vojska spremna da zavodimo red i novi poredak

MARIJA GOLUBOVIĆ je novi tip malenog pionira u službi nedefinisanih ciljeva akoje koji se kriju iza pojma “ZELENA GRADNJA”. I to vrlo “uspešna”. Ta uspešnost se ogleda u naturanju samog pojma koji ni ti maleni pioniri ne umeju da definišu već maskiraju u nešto što je sad u trendu. Normalno je da je ona prihvaćena na izvorištu odakle je izdašno plaćaju. Svi ti termini “ZELENA GRADNJA”, “ODRŽIVA GRADNJA” i slične gluposti se odnedavno palsiraju i to datira iz vremena politike “europa nema alternativu” partije koja je, hvala Bogu, otišla s vlasti. E sad ovo je ostalo sve kao njihov relikt koji je nažalost usvojen i od ove vlasti, slepo bez ikakvog razmišljanja i isčitavanja definicije. A DEFINICIJE NEMA!

To je skup praznih priča o štednji energije oko koje se već arhitekti glože  u proteklih 30-tak godina.
Naše podneblje inače ne trpi materijale za gradnju koji razbacuju energiju. Kod nas je taj savršeni amterijal ili spoj materijala DRVO – OPEKARSKI ELEMENTI – MALTER nešto što obećava dugotrajnu toplu i komotnu zgradu za život ljudi. Ako pogledate “njihov” tip održiive zgrade videćete da se radi o staklenoj rugobi kojim nam preplavljuju gradove po Srbiji i to bez milosti. NAŠE DANAŠNJE “ODRŽIVE” ZGRADE SU BEZLIČNI KUBUSI POSADJENI U SRED STARIH JEZGARA GRADOVA ŠIROM SRBIJE I TO NASILNO BEZ IKAKVOG POVODA ILI NIČIM IZAZVANI. DOKLE TAKO NE ZNAMOVerovatno onda kad se pojavi druga struja urbnaista i graditelja koji će reći “održivo” ili “zeleno” je golo s . . E verovatno ćemo se tada opameti i išutirati ove koji vole “zeleno” i “održivo” i vratiti se tradicionalnim materijalima koji dobro podnose ovdašnje razlike u temperaturama od -20 do +40. STAKLO TO SIGURNO NIJE.

E da tu su i “pametne” zgrade. Pojam još gori od svega ovoga. Taj pojam je usko vezan sa kompjuterizacijom osnovnih funkcija takvih zgrada tako da pretpostavljam kad nestane struje zgrada više nije pametna već retardirana a njeni stanovnici zatočenici jednog retarda. Te takozvane “pametne” zgrade su već tu pred nama i izgledaju veoma ružno u odnosu na stari tip “priglupih” zgrada koje odišu istoričnošću i prošlim stilovima.

Gospojica Marija je obučena inače kao za film po romanu DŽORDŽA ORVELA “1984” gde su sve menadžerke i piarovi unisono obučeni u siva odela jer samo tamo neki veliki brat sme da se obuče lepo. Ona je pravi izdanak ovog investitorskog urbaniszma koji je kod nas na delu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s