Pseći izmeti po našem lepom gradu su konačno notirani i obeleženi, pitanje je samo da li će biti vraćeni vlasnicima?

IMG00035 IMG00034

Interesantna urban tema, bolje reću mikro-urbana tema jer mi ovde pričamo o gradu, stanovanju, urbanizmu, propaloj arhitekuri Beograda i svemu ostalom lepom. No danas ćemo o nečemu stvarno drugačijem što nam je pripremi naš čitalac Gosn MI koji je česti gost ovde i voli ovaj blog. Njegovi su komentari obaška duhoviti i vispreni i mogao bih reći blogerskiji. Ajde da to sve pročitamo a?

Poštovani,

veoma često osetim potrebu da vam se obratim… Praktično kad god vidim neku urbanističku ili arhitektonsku odvratnost kojih u našem Beogradu nažalost nema mali broj. Ipak, sve se na kraju svodi na komentarisanje vaših priloga koji su i dalje vrhunski – duhoviti, argumentovani, lucidni i u primedbama i u zaključcima…

Povod za moje javljanje je akcija nekog našeg sugrađanina (ili možda grupe njih) – tokom poslednjeg februarskog vikenda u jednom broju centralnih begradskih ulica (Cetinjska, Kosovska, Majke Jevrosime, Palmotićeva, Vlajkovićeva i Kondina) gotovo svaki komad psećeg izmeta bio je zaokružen kredom, često sa zabodenom porukom nalik onoj koju ćete videti na slikama iz priloga. Poruka je jasna: ljubitelji pasa, prekinite da nas maltretirate psećim izmetom i očistite užas koji vaši kerovi prave na našim skučenim i preko svake normalne mere suženim trotoarima. Ko voli kučiće neka ih voli u celosti – dakle volite i njihov izmet i nosite ga u vaše smrdljive stanove.

Zanimljivo je da arhitektura praktično ne poznaje fenomen kućnih ljubimaca kada je u pitanju grad (preciznije: kada je u pitanju stan). Naime, svi znamo za pseće kućice koje se prave u dvorištima kuća, i koje imaju svoje mesto (što manje primetno, u nekom ćošku, po mogućnosti iza kuće, dakle u delu koji ima više veze sa ekonomijom nego estetikom i sl). Kada je stan u pitanju, arhitektura zna za spavaće sobe, dnevne sobe, gostinjske sobe, radne sobe, zna za kuhinje, trpezarije, salone, vešernice, podrume, hodnike, radionice i čekaonice, ali nisam čuo da je iko ikada isprojektovao sobu za kućne ljubimce. Dakle, onaj ko drži kuče u gradu to čini na uštrb svojih potreba i na uštrb potreba svojih sustanara, pošto u stanovima niko ne predviđa postojanje posebnog prostora za kučiće. Možemo čak da govorimo i o osujećenju prirodnih potreba tih životinja (kojima stan jednostavno nije prirodno okruženje), ali nećemo se na tome zadržavati pošto je glupo govoriti o zaštiti životinja onda kada su ljudi ugroženi. Dakle, ovaj sajt bi mogao da pošalje jednu poruku onima koji drže pse u stanovima, a ta poruka bi mogla da bude slatka baš kao što su slatka i kučeća govna: vlasnici pasa koji živite u stanovima, ako ne vodite brigu o higijeni u svom stanu, nemate prava da ugrožavate zdravlje sugrađana. Nosite svoje kučiće van zgrada, a slobodno se nosite i vi sa njima! Sklonite kučiće sa ulica!

Ako rešite da objavite prethodna dva pasusa molim vas da ih, kao i uvek do sada, objavite u formi “pisma saradnika Mileta”, ili tako nekako.

Nastavite dalje, i molim vas da u nekom od narednih obraćanja prokomentarišete i najavljeno postavljanje tipskih projekata za izradu tradicionalnih kuća koje je najavilo ministarstvo sa Veljom Ilićem na čelu (ne znam tačno nazim ministarstva, a baš me i briga kako se zove). Ideja je po mom mišljhenju odlična, ali bih voleo da prokomentarišete realizaciju. Mislim da nisu predviđene nikakve olakšice za one koji se odliče za zidanje ovakvih kuća u smislu ubrzanja procedure, smanjenja nekih drugih dažbina i sl, što je glupo. U svakom slučaju mislim da tradicionalna gradnja treba da buide afirmisana, a netradicionalna, naročito ako je divlja, nekako sputana. To se kod nas ne dešava zato što država kupuje socijalni mir “gledanjem kroz prste” onima koji “preskaču komplikovanu proceduru” dobijanja građevinskih dozvola. Time se naravno i opštinarske građevinske inspekcije indirektno “finansijski potpomažu” od strane ove anti države, pošto korupcija cveta (većina zida divlje, a nikome se ništa ne ruši – jasno je i kako i zašto).

FANTASTIČAN KOMENTAR ZAR NE? OVAJ ČOVEK TREBA DA PIŠE ZA OVAJ BLESAVI SAJT JER TO ZASLUŽUJE ALI ON NEĆE. ON SE ZADOVOLJAVA DA MI PIŠE PISMA KOJA ONDA JA OBJAVIM SA VEOMA VELIKIM ZADOVOLJSTVOM NA SAJTU JER SU TO IZVANREDNI KOMENTARI. DA ZNATE GOSN mi UVEK ĆU STAVLJATI VAŠA PISMA KAO CLE PRILOGE.

ZAKLJUČAK ZA SVE OVO? PA VI STE SVE REKLI U VAŠEM ODLIČNOM PISMU. HVALA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s