Tekst bez slika – Kuća za Dadu Topića

ŠTA ĆE NAM SLIKE AKO HOĆEMO DA IZRAZIMO SVOJ STAV. DOBRO TO JE MOJ STAV, POSTAVIMO SLIKU ZATIM PRIČAMO O NJOJ JER SLIKA JE PRAVI ODRAZ POSTAVLJENE ARHITEKTURE U PROSTORU. NO PROBAJMO I MI DA SE ISPRIČAMO O NEKOJ TEMI A DA NEMA SLIKE. TEMA?

KUĆE NAMENJENE ODREDJENOJ LIČNOSTI

Blesava tema priznaćete. I ja mislim tako ali me ta tema ganja još od davna vremena i mislim da je vreme da dam oduška sebi i možda vas nateram da razmislite kako sebi pravite kuću i organizujete stan.

DA LI KUĆA MORA BITI TAČNO ONO ŠTO NEKA POZNATA LIČNOST TRAŽI? Lično mislim da da. No siguran sam da arhitekte ne razmišljaju tako. Jednostavno da bi dokazali da njihove “projektantske mogućnosti” mogu da pokriju sve zahetve i htenja kupaca ili projekata ili samih kuća. Da li je to baš tako? N I J E! Smatram da poznate ličnosti imaju svoje zahteve i treba ih STRIKTNO POŠTOVATI. Na primer zamislite da kuću želi da zida DADO TOPIĆ? Sigurno neće želeti klasičan raspored nego neki “svoj”, oplemenjeni, prošireni i sigurno veći izazov za samog projektanta. Pretpostavljam da ako govorimo o njemu koje su to premise za kuću gde će trajno živeti? On je pevač pa tek onda i bas gitarista, dakle sigurno ćemo morati da razmislimo i o jednom većem ali ne velikom studijskom prostoru gde može da pozove neko društvo i sviraju zajedno radi zabave. Njegovo društvo je malo žešće pa bismo morali da razmislimo o tome da tu može da bude postavljeno instrumenata za petoro ljudi. Grupa TIME gde je svirao i pevao je imala petoro ljudi, KORNI GRUPA gde je bio imala je petoro ljudi – on ne može bez petorke- dakle eto nam jednog neplaniranog prostora od 50-tak kvadrata minimum na sve one prostorije koje znamo, dva kupatila, dnevni boravak, 2 spavaće sobe, veća kujna – Taj čovek treba da živi na prostoru od 150 m2 minimum i to bih mu preporučio da bude u prizemljuši, bez sprata možda potkrovlje.

Mora li to tako? Ne mora ako nadje priglupog projektanta ovaj će mu uvaliti neki projekat iz svoje bedne arhive gde je sve na školski način i to će mu raširiti na 200 kvadrata a neće biti ni studija. Život je drugo nešto ako mi sami tako odredimo. Ja bih projektovao kuću DADU TOPIĆU kako sam i zamislio – velika prizemljuša od 150-tak kvadrata sa studijsom sobicom za rad i slušanje materijala.

Kakvu bi kuću trebao da dobije književnik BASARA koji je osvedočeni Srbomrzac to ćemo u sledećem nastavku. Javite se ako volite ovakve teme. PREDLOŽITE POZNATU LIČNOST DA RAZMISLIMO O NJEGOVOJ ili njenoj KUĆI!

Ovde možemo pričati i o ličnostima koje su nas napustile i nisu medju nama živima. To je tek poseban izazov. Gde i kako bi voleo da živi IVO ANDRIĆ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s