TIPSKI PLANOVI Još jedna velika glupost moderne arhitekture još od davnina

TIPSKI PLAN1

 

OSIM MONTAŽNIH KUĆA IZRADA TIPSKIH PROJEKATA ZA MASOVNU IZGRADNJU PREDSTAVLJA DRUGU VELIKU GLUPOST MODERNE ARHITEKTURE.

Da sve bude još odvratnije SAMI ARHITEKTI KOJI SE BAVE PROFESUROM PO FAKULTETIMA MRZE TIPSKO PROJEKTOVANJE ALI GA SAMI PRAKTIKUJU U SVOJIM I TUDJIM BIROIMA. Od toga nisu imuni ni najveći autohtoni arhitekti kod nas i u okolini. Čak i jedan PEDJA RISTIĆ je imao tipske projekte za kuću SIGMAPROJEKT iz Beograda koja i dan danas nekako životari.

U čemu je odvratnost TIPSKIH PROJEKATA? Pa u samoj toj činjenici da je arhitekta lenja buba, zatim da će puno ljudi u jednoj državi imati iste kuće po obliku i uredjenju i na kraju kakve su to budale koje naručuju nešto ŠTO JE VEĆ IZGRADJENO NEGDE?

Vidim po komentarima da ovo zaista može da bude velika tema ovog bloga i to najviše zbog izreke da su “arhitekte lenje bube”. Slušajte sad ovo, nekad je raditi ovakav projekat bilo prihvatljivo jer je od naručenja projekta do izrade trebalo manje vremena a danas pretpostavljam da ne treba skoro nikakvo vreme osim štampanja projekta koji je u kompjuteru. KOMPJUTERIZACIJA POSLA NAM DONOSI TIPSKE PROJEKTE, HTELI TO ARHITEKTI ILI NE.

JEDINA LEPA STVAR je kad naletite po projektantskim kućama, koje su preživele “privatizaciju” izdajničkih vlasti u Srbiji, projekte potpisane od strane Božidara Petrovića ili Pedje Ristića, to je pravi pogodak. Mogu se naći i projekti još ponekog velikog arhitekte koje ja povremeno postavljam ovde. Bio je to čini mi se i gospodin Ivica Mladjenović.

No činjenica je da kad pitate nekog profesora sa današnjega nazovi-fakulteta arhitekture u Beogradu – Jel te profesore jer mogu da radim projekat koji će biti tipski ima da vas napljuje kao što Tadić pljuje nacionalsite. Pri tom taj isti profa SIGURNO TO ISTO RADI U SVOM PROJEKTANTSKOM ATELJEU BEZ IKAKVIH SKRUPULA.

DA POGLEDAMO OVAJ GORE PROJEKAT KOJI JE TIPSKI JER SE NALAZIO U KATALOGU FAMOZNE PROJEKTANTSKE KUĆE “SIGMAPROJEKT” IZ BEOGRADA I KAO TAKAV MOŽE SIGURNO DA SE KUPI I DAN DANAS. IZVANREDAN “RAZUDJENI” RASPORED PROSTORIJA JEDNE NADASVE LEPO ZAMIŠLJENE KUĆE IZ NEKIH 70-TIH I KASNIJE 80-TIH GODINA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI. OBRATITE PAŽNJU NA ŽEŠĆU RAZLIKU NIVOA IZMEDJU “SPAVANJA” I DNEVNOG BORAVKA OD NEKIH METARIPO?!?!? SVAKA ČAST NA OVOM JAKO INTERESANTNOM PROJEKTU KOJI NIJE AUTORIZOVAN VEĆ JE OČIGLEDNO PROJEKAT NASTAO U TOJ KUĆI.

2 thoughts on “TIPSKI PLANOVI Još jedna velika glupost moderne arhitekture još od davnina

  1. Al onda je ista fora sad i sa “Besplatnim projektima države”…
    Svi će svuda (predpostavljeno) imati iste kuće..
    Bolje i tako, kvalitetan projekat da imaju (diskutabilno), nego da prave dvorce, zamkove, i kojekakve skalamerije od kuća.

    Verovatno, ne znam još sam student, su projekti koji se “štancaju” jeftiniji i prihvatljiviji za korisnika, nego kad bi sad svako naručivao drugačiju kuću…

    Ok je tvoj komentar da ne treba sve da bude isto i da su arhitekte ljenji, ali ima tu i druga strana medalje… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s