IVAN ANTIĆ akademik

NA OVIM STRANAMA JE LEPO DRŽATI NEKE PRIČE ILI FOTOGRAFIJE ILI PROJEKTE. DANAS SMO SE ODLUČILI DA POSTAVIMO JEDAN LEP ČLANAK O ARHITEKTI IVANU ANTIĆU KOJI JE PROJEKTOVAO NEKE OD REPERA-SIMBOLA OVOG GRADA NAM BEOGRADA. TAJ ČOVEK DA JE PROJEKTOVAO MA I SAMO JEDAN OD OVIH OBJEKATA BIO BI POZNAT. NO ON IH IMA VIŠE I SVI IMAJU NEKI SVOJ KARAKTER I OBELEŽJE. NE KAŽEM DA IH BAŠ SVE VOLIM ALI DA BI SMO IH SHVATILI MORAMO SHVATITI NJEGA, NJEGOV PROFESIONALNI RAD I VREME KAD SU OVI OBJEKTI NASTAJALI. DAKLE IZ PERA ZORANA MANEVIĆA OVAJ LEP ČLANAK JE BIO U JEDNOM PD PREOSTALIH ŽURNALA KOJI SE BAVE ARHITEKTUROM I SVIM TIM LEPIM STVARIMA KOJI ČINE ŽIVOT ARHITEKTE.

Оно што ме одбија у овом чланку то је приказ живота овог архитекте у оном политичком тренутку оне ЈУГОСЛАВИЈЕ. Приказано је као да је то била вечна борба добра и зла, где је зло комунистичка власт. Наравно да то није тачно и то је највећа замерка овом чланку. Знали су увек архитекти да се приклоне власти и да се уклопе у текућа промишљања о томе ко је главни. Некад је то била комунистичка власт данас је то “демократска” власт која уопште не хаје за архитекте и препустила их је улици, фигуративно речено. Али се брине да у град дођу “звезде архитектуре” из свих делова света, то је најважније.

Некадашња власт је водила рачуна да упосли све најпознатије личности из одређене струке и то је најпозитивнија особина југословеснких власти некада. И не само то, НИЈЕ БИЛО ПОТРЕБНО ДА БУДЕТЕ ЧЛАН КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ДА БИСТЕ ПОСТАЛИ ПОЗНАТ СТРУЧЊАК. ДАНАС ЈЕ ВЕОМА ПОТРЕБНО ДА БУДЕТЕ ЧЛАНА “ВЛАДАЈУЋЕ” ПАРТИЈЕ ДА БИСТЕ И ПСОТАЛИ СТРУЧЊАК ПА И ОСТАЛИ НА РАДНОМ МЕСТУ. То што данас тврде “демократски настројене личности” је ЧИСТА ЛАЖ!

Живот господина Антића је приказан ипак на прави начин, са доста детаља и приказа ондашње ситуације уа рхитектури и грађењу.

2 thoughts on “IVAN ANTIĆ akademik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s