Zgrada BIGZ-a nije izgubila ništa od svoje aktuelnosti

BIGZ snimak iz 2007

Ovaj snimak zgrade koja pripada modernoj izmedju dva rata dokazuje da je moderna arhitektura prošlih vremena itekakao moderna i dan danas. Mislim da današnji projektatni u staklu ne mogu da dostignu nivo obrade fasade na ovoj zgradi. Ovaj snimak to upravo potvrdjuje. Interesantna fasada se dobija ipak radom na plastici a ne osnovnoškolskim redjanjem stakala bez ikakvog smisla. Ovde je svaki detalj pažljivo u funkciji vertikale koja se pojavljuje na ćošku zgrade i upravo to je element koji daje prepoznatljivost ovom objektu beogradskog arhitekte Dragiše Brašovana.

Objekat još uvek dominira ovim delom grada i predstavlja orijentir i referentnu tačku. Mislim i da je lep orijentir za studente arhitekture koji bi trebalo ovu zgradu ponekad i da skiciraju olovkom na licu mesta da osete svu razigranost i šarenolikost ove fasade. Ulazni portal da ne pominjemo.

Kako to da se gradske vlasti nisu dosetile da malo povrate sjaj ovom remek delu moderne pred rat? Da nemaju neku novu namenu za taj plac i čekaju da ova zgrad postane ruina?! Ma ne, to samo ja tako pričam, to je prosto nemoguće, Zavod za zaštitu spomenika mora da je zaštitio ovu zgradu i nikom valjda ne padaju na pamet valjda neke ružne misli o ovoj zgradi?!

One thought on “Zgrada BIGZ-a nije izgubila ništa od svoje aktuelnosti

  1. Pingback: Како то да се градске власти нису досетиле да мало поврате сјај овом ремек делу модерне пред рат? « Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Leave a comment