ZVEZDARSKA ŠUMA

Pravo na čist vazduh

Povodom 3. novembra Svetskog dana čistog vazduha

Poruka udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu:

Želimo da živimo u gradu u kome nećemo morati da nosimo gas maske.

Niko nam ne može oduzeti pravo na čist vazduh, ni pravo da dišemo punim plućima.

Nema čistog vazduha bez drveća i zelenih površina

Nema čistog vazduha bez drveća i zelenih površina. Zato je neophodno da sačuvamo svako drvo i svaki park. I da zasadimo još mnoštvo drveća, stvorimo još mnoštvo parkova.

Nema čistog vazduha uz ovakav saobraćaj

Nema čistog vazduha uz ovakav saobraćaj. Saobraćaj je glavni uzrok vazdušnog i zvučnog zagađenja u Beogradu.

Da bismo udisali vazduh umesto izduvnih gasova nepohodno je da:

–          Izmestimo tranzitni saobraćaj iz grada, što znači da obilaznica mora postati ekološki i investicioni prioritet prvog reda. Kamioni i cisterne nemaju šta da traže na gradskim ulicama.

–          Smanjimo korišćenje putničkih automobila a povećamo udeo javnog prevoza, što znači da nam je metro nužan.

–          Podstičemo ekološke načine kretanja, kao što su bicikl i pešačenje. Em je zdravije, em je jeftinije. Moramo da promenimo navike. Ne mora se baš uvek, po automatizmu, uskakati u kola.

Zabrinjava i opominje podatak da automobili u Beogradu potroše jednu trećinu od 1,3 miliona tona koliko iznosi godišnja potrošnja benzina i dizela u Srbiji.

Upozorenje

Imajući sve ovo u vidu, još jednom upozoravamo da bi bilo ekološki izutetno štetno probijanje bilo kakvih novih saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu, pod bilo kakvim izgovorom. Treba dodatno ograničiti, ne olakšati i uvećati pristup automobila Zvezdarskoj šumi.

Još jednom upozoravamo da u Beogradu treba saditi, ne seći. Umnožavati i širiti, ne uništavati i smanjivati parkove i zelene površine.

Želimo da živimo u gradu u kome nećemo morati da nosimo gas maske.

Da se ne zaboravi

Ovom prilikom, da se ne zaboravi. podsećamo da je prošle godine, upravo 3. novembra na Dan čistog vazduha, u Mirijevu, u ulici Nikole Doksata, posečeno 60 stabala u divljačkom testeraškom naletu.

Podsećamo da je čitav grad izložen nasrtajima varvara koje kod nas, iz nekog razloga, zovu investitorima. Ta razularena horda, gladna lake i brze zarade, nasrće na sve – od zelenih površina do zajedničke infrastrukture. Nije li jedan iz tog plemena pre neki dan presekao visokonaponski kabl i centar grada ostavio bez struje?

Pogledajte video

http://www.youtube.com/watch?v=HpKWwk3VShM

http://vimeo.com/16395828

Zaštitimo Zvezdarsku šumu!
Punim plucima!
http://zvezdarskasuma.blogspot.com
http://sites.google.com/site/zvezdaraforest
http://www.facebook.com/group.php?gid=103341934230

Više ovakvih udruženja i mi ćemo sami uspeti da odbranimo ideju lepšeg grada, humanijeg života u urbanizovanom mestu kakvo je Beograd. Grad bi trebalo da iznedri više ovakvih udruženja i ljudi koji se zaista brinu o svojoj okolini pogotovu o zelenim površinama grada.

 


Leave a comment