SQUAT – Skvot

Squatting is a term for inhabiting an abandoned or unused building or plot of land without owning or holding a formal lease on it; a person squatting is known as a squatter, and the house or building occupied by squatters is known as a squat.

SKVOT je dakle prema definiciji napušten objekat ili zemlja ili bilo kakav objekat koji nema jasno definisanog vlasnika. SKVOTOVI su tek nedavno i kod nas postali stvarnost ali to je ovde još uvek nešto van domašaja našeg pogleda.

SKVOTOVI

Meni je ovo interesantan vid korišćenja objekata koji su nedefinisanog vlasništva od strane ljudi kojima treba takav prsotor a ne bi želeli da plate nikome. Dakle može se govoriti o svojevrsnom uspostavljanju komune na nekom objektu ili zemljištu koje se zatim upotrebljava za život ili kao izložbeni prsotor. Objekti koji su napušteni su jako “tužnog” izgleda i kad ponovo “ožive” deluju bolje i izgledaju korisni.

Lepa priča o skvotovima ali nažalost to kod nas nema smisla jer ovde, zaboga, skoro svaka šuša ima neki plac i neku “gradnju” na njemu. To u Srbiji ne prolazi. Još uvek uživamo plodove rada iz vremena druga Tita kada je podizanje kuće bila jedna od veoma jeftinih investicija, pa još ako ste sve to sami radili buda vem i najjeftinije. Projekta je naravno bio tipski.

Leave a comment