Loši materijali Srbije

Četiri  fensi materijala za gradnju svaki odvratniji od drugoga. Fensi materijali su preplavili Srbiju. Nailazimo ih svuda ali su većinom u završnim radovima pa se najviše i vide. Nesreća s anjima je u tome što nisu dugotrajni i to je njihova osnovna LOŠA osobina.

Prva je MAXIMA fasada koja kao jedan od delova svoje kompozitne izolacije nudi ništa drugo nego kancerogeni stiropor. Uopšte lepljenje stiropora je psotalo moda u Srbiji. Čak se od stiropora pravi i fasadna palstika kao da je radjena od maltera. BEDNO I MIZERNO ali efikasno sa stanovišta investiora. Efikasno znači valjda što pre uraditi i prodati jadnim kupcima. Inače svi znamo da stiropor truli vremenom i nestaje, tanji se. Jedno parče drćim u kući kao neku svojevrsnu ilustraciju svega toga, i nakon 12-tak godina se stanjio.

Drugo je gradnja sa gipsom. To je najveća glupsot ako razmišljate da gips uvučete u kuću ili stan. Gips je higroskopan i uostalom nećete moći da zakucate ni ekser. Tužnii su stanovi sa rigips pločama. Rigips ploče su ušminkani gips koji zaista ne može biti efikasna zamena zidu od cigle na kant. Zid od cigle na kant je najbolji osnovni pregradni zid na svetu.

Treći je meni najdraži, LAMINAT, za podsmeh onima koji ga usvoje i kupe i čak psotave u svoje domove. Za ovo ne treba da ništa pričam. Idite u koji hoćete butik stariji od godinu dana i videćete na šta liče ti podovi. I to idite u lokale u centru grada. Laminat je obično parče plastike premazano slikom parketa i to izgleda samo dobro na slikama za reklamu. Dodjite u tu reklamnu sliku godinu dana kasnije.

Četvrti smo dodali danas a to je smešni materijal nekad poznatiji kao valoviti salonit a danas ima smešno ime valovitka. U svakom slučaju to je materjual koji je kratkog veka, da nekažem sklon truljenju i nestajanju kao i stiropor, i treba ga izbegavati iz jednog osnovnog razloga, njegovog kačenja na kosi ili ravan krov. Zbog tog kačenja možete imati prokišnjavanja. Na  objektu iz moje blizine koji sam godinama gledao kako propada bio je i ovaj materijal ttada nazivan valoviti salonit. Sve u svemu jako smešan materijal i neozbiljan z apokrivanje kuća koje treba da traju. Odličan je z aprivremene gradjevisnke barake i slične “potrošne objekte”.

SVE U SVEMU OVA ČETIRI MATERIJALA PREDSTAVLJAJU HOROR SCENU SRBIJE ALI SU, ZAČUDO, VEOMA KORIŠĆENI ZBOG SVOJE “EFIKASNOSTI”. “EFIKASNOST” JE NARAVNO – ŠTO PRE UGRADITI I ŠTO PRE PRODATI. DOK JE TE LOGIKE OVI MATERIJALI ĆE ITEKAKO BITI “EFIKASNI”.

Leave a comment